Do której grupy osób
należysz? Do miłośników owsianki czy do ludzi, którzy jeszcze nie poznali jej
smaku i właściwości? J
Wielokrotnie nie mamy
pomysłu na smaczne, szybkie i przede wszystkim zdrowe śniadanie. Rozwiązanie
problemu jest proste. Bohaterka dzisiejszego wpisu pozostawia każdemu duże pole
manewru. Można łączyć ją z wieloma składnikami.
Duża ilość białka w
owsiance (potrzebujemy go ok. 40 g dziennie) ułatwia trawienie, stabilizuje
poziom glukozy we krwi a nienasycone
kwasy tłuszczowe wpływają pozytywnie na stan naszej skóry. Warto również wspomnieć o witaminach, których
zdecydowanie owsiance nie brakuje. Żelazo, magnez to tylko niektóre z nich.
Każdy przygotowuje ją na własny sposób – z mlekiem lub
bez, z czekoladą, bananami, orzechami, truskawkami. Wszystko zależy od Ciebie i
od Twoich upodobań kulinarnych.
Przedstawię Wam swój sposób. Po wielu próbach
stwierdziłam, że to najszybsza i najprostsza droga do pysznego śniadanka:
Co będzie potrzebne?
-płatki owsiane
-mleko
-otręby owsiane
-cynamon
-banan
1. Płatki owsiane (4 łyżki) wsypujemy do miseczki i zalewamy
wrzącą wodą.
2.Przykrywamy i zostawiamy na 10-15 minut.
3. Do napęczniałych płatków dosypujemy 2 łyżki otrębów i
banana pokrojonego w kostkę.
4. Zagotowujemy mleko (ilość według Waszych potrzeb – w moim
przypadku to ok. ¼ szklanki) i zalewamy nim naszą pyszną mieszankę.
5. Cieszymy się śniadankiem!
A Wy? Lubicie owsiankę? Z jakimi składnikami najczęściej ją
łączycie?
Robię podobnie, często też zalewam płatki owsiane wieczorem z powodu małej ilości czasu rano. Oprócz tego płatki owsiane i banana zagotowuje razem z mlekiem, a nie zalewam :) Obecnie kocham płatki owsiane, chodź jako małe dziecko były one dla mnie nie do przełknięcia, przede wszystkim z powodu konsystencji, którą teraz uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmiałam dokładnie to samo gdy byłam dzieckiem :) dobrze,że to się zmieniło!
UsuńOwsianka jest idealna na śniadanie :) Można jeść ją na miliard sposobów, a każdy jest dobry!
OdpowiedzUsuńOwsianka jest przepyszna! Dzisiaj na śniadanie jadłam. Uwielbiam w klasycznej wersji, a czasem dorzucam migdały albo rodzynki. : )
OdpowiedzUsuńDodam Cie do obserwowanych;)
zrzucam-kilogramy
niestety od dzieciństwa nie lubię rodzynek, ale migdały też często dodaję do swojej owsianki :) dziękuję i pozdrawiam!
Usuńrodzynki są pyszne, szkoda, że nie przepadasz : ).
Usuńnatomiast nie lubię owsianki na wodzie. bleee
ja też! piąteczka :D
UsuńHAJ FAJF :D
UsuńSwoją owsiankę robię zazwyczaj z mieszanki płatków i otrąb, najczęściej są to płatki owsiane, żytnie, otręby pszenne i zarodki pszenne. Lubię gęste, a zarazem syte śniadania, więc to u mnie 3/4 szklanki mieszanki. Najpierw zagotowuję szklankę wody, dodaję płatki i gotuję do wchłonięcia do wody; dodaję 1/2 szk. mleka i dla uzyskania większej ilości owsianki zazwyczaj dorzucam jeszcze do gotowania jakiś owoc (jabłko przeważnie). Lubię takie "łychostajne" :D
OdpowiedzUsuńwypróbuję kiedyś Twój sposób! :)
UsuńUwielbiam owsiankę:) Ja robię z kakao, jakimś owocem,rodzynkami,miodem i wiórkami kokosowymi:)
OdpowiedzUsuńyoummy <3
OdpowiedzUsuńjakos sam wyglad owsianki mnie nie pociaga ;)
OdpowiedzUsuńfakt nie wygląda najlepiej, ale przez smak mogę jej to wybaczyć :-)
Usuńja jestem kompletną owsiankomaniaczką! nie ma poranka bez owsianki, owsianych placków czy owsianego chleba :D
OdpowiedzUsuńa kotlety sojowe dopiero uczę się jeśc, nie jest źle :))
ja najbardziej lubię owsiankę ze słonecznikiem, bananem, orzechami włoskimi, suszonymi morelami. A pod pojęciem "owsianka" rozumiem płatki owsiane ugotowane z żelem i siemieniem lnianym oraz otrębami, na mleku z wodą :)
OdpowiedzUsuńPodkradaj :) Ta miseczka naprawdę pomaga w niepodjadaniu niekorzystnych rzeczy :)
OdpowiedzUsuńA co do owsianki - jadłam jako dziecko i nie polubiłam jej, co sprawiło, że odkąd sama decyduję o tym co jem po nią nie sięgam. Ale chyba spróbuję, może się przekonam :)
polecam naprawdę! :)
UsuńJem owsianki prawie codziennie od jakiegoś czasu, bo kompletnie się w nich zakochałam!
OdpowiedzUsuńBędę tu zaglądać ;)
moc owsianki poznałam w zeszłe wakacje i też prawie codziennie wcinam na śniadanie :)
UsuńJeszcze rok temu nienawidziłam owsianki, chociaż w życiu jej w ustach nie miałam. Kojarzyła mi się z czym? Z zupą mleczną, pływającymi pojedynczymi płatkami i smakiem... niczego. Wtedy weszłam na bloga Slyvvii, potem Emmy i przepadłam. Zaczęłam eksperymenty i tak oto mija rok, odkąd zakochałam się w 'miseczkowych śniadaniach' :)
OdpowiedzUsuńbo owsianka uzależnia :D
Usuńja należę do miłośników owsianki i czasem rano nie potrafię jej sobie odmówić ;d szybko i smacznie
OdpowiedzUsuńTeż niemal codziennie jem owsiankę :D
Usuńwitam w klubie :D:D
UsuńJa lubię płatki owsiane użyte do gofrów :) Oczywiście bez tłuszczu, z łyżką mąki razowej itp :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtego zastosowania jeszcze nie znałam :) muszę spróbować!
Usuń90% moich śniadań wygląda podobnie. Nie wyobrażam sobie życia bez owsianki :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńChyba już wiem dlaczego nie lubiłam platkow owsianych. Ja je zawsze jadlam z zimnym mlekiem :( bez zagotiwywania. Spróbuje he najpierw zagotowac
OdpowiedzUsuńzdecydowanie powinnaś! nie wyobrażam sobie owsianki z zimnym mlekiem :) smacznego i pozdrowienia!
UsuńNie jadąc owsianki w ogóle, nigdy jej nie próbowałam i juz od dłuższego czasu mysle nad tym żeby to zmienić. Dzis juz jestem po śniadaniu, ale moze jutro :)
OdpowiedzUsuń